OVER DORETHA

OVER MIJN AARD.

Ik ben, door een aantal verhuizingen, opgegroeid in verschillende streken van Nederland. In ons gezin was veel dynamiek en ik leerde mij aan te passen, flexibel en zelfstandig te zijn.

Mijn vader herinner ik mij als, deels naast zijn werk, áltijd studerend, met 89 jaar de oudste promovendus van Nederland, die zijn thesis verdedigd heeft en daarna nog jaren wetenschappelijk actief bleef. Mijn moeder stak veel tijd in diverse typen vrijwilligerswerk en had ook een heel verbindende rol daarin. Zij was ook heel creatief, zowel in gedachten, taal als met de handen. Creatief en verbindend van mijn moeder, leergierig en ondernemend van mijn vader: dat ben ik!

Deze eigenschappen zitten, diep geworteld, in mijn genen.

OVER DE START VAN MIJN LOOPBAAN.

Na de middelbare school wilde ik op mijn eigen benen staan en deed een korte beroepsopleiding. Ik vond een leuke baan en ging in mijn vrije tijd Rechten studeren.

Het was altijd mijn droom om naar Afrika te gaan, de wijde wereld te zien en beleven. Te ervaren hoe er in ander culturen geleefd wordt. Zo kwam het dat ik 3 jaar in Uganda heb gewoond, toen een van de vijf armste landen en in burgeroorlog. Men zegt dat tropenjaren dubbel tellen. Voor mijn gevoel klopt dat. Ik heb er ontzettend veel geleerd. Na een staatsgreep kwam ik terug naar Nederland, met man en kind. Na verloop van tijd wilde ik naast mijn baan toch weer studeren: Sociologie, richting Arbeid en Organisatie. Dit ging een hele tijd goed.

EN TOEN WAS DAAR DIE KANTELING.

Maar, zo’n 20 jaar geleden, ging het mis. Alles kwam tegelijk. Jaren van hard werken onder hoge stress naast de zorg voor een jong gezin, een studie, een sluipende immuunziekte die zich ging uiten en verschillende ingrijpende gebeurtenissen aan het thuisfront in een kort tijdsbestek deden mij de das om. Dat terwijl ik toch heel stevig in mijn schoenen stond en al veel in mijn leven had gezien en meegemaakt. De maat was nu blijkbaar vol….

Na een periode van drie keer in de week thuiszorg en heel langzaam herstel besefte ik dat er in mijn persoonlijke agenda wel heel weinig ruimte voor activiteiten was. Mijn energieniveau bleef ver beneden peil. Kun je je mijn frustratie voorstellen? Eindelijk zeeën van tijd en dan nergens energie voor? Dus ja, ik ben gaan zoeken naar manieren om gezonder te zijn. Om meer energie te hebben en weer een gezellig, zorgenvrij mens te zijn. Om weer lekker te kunnen werken en hierin groeien, een fijn inkomen uit te hebben en om leuke dingen te doen met mijn gezin.

HOE IK VERDER IN MIJN MEESTERSCHAP GROEIDE.

Het is me gelukt! Beetje bij beetje leerde ik wat de gezondheid ondermijnt en wat de gezondheid herstelt en verbetert. Met name tijdens mijn opleidingen in de orthomoleculaire richting heb ik hier heel veel inzicht in gekregen. Het bleek dat omgevingsfactoren (het epigenetische) hierin erg bepalend waren geweest. En, wanneer je eenmaal weet welke dat zijn, dan is het niet heel moeilijk om hier veranderingen in aan te brengen.

Door deze kennis lukte het mij, om als late vijftiger, naast een stressvolle part time baan en met minstens één hele dag in de week op twee heel jonge kleinkinderen te passen, twee hbo-opleidingen en twee specialisaties in minder dan twee jaar tijd met goed gevolg af te ronden. Met tijd voor sociale contacten en sporten!

Hoe ik het zo voor elkaar kreeg?
Door bij mezelf af te stemmen hoe ik het leven wil leiden dat bij mij past.

Daar wil ik jou ook bij helpen door de 10 belangrijkste inzichten met je te delen in de PDF die je ontvangt als voorbereiding op het
d-Vita Vitaliteitsgesprek. Tijdens dit Vitaliteitsgesprek leer je jouw eigen leven sturing te geven in die richting zoals jij die voor ogen hebt.